Historien om
Mausing Marked

Danmarks smukkeste marked

Mausing Marked: Begyndelsen på en tradition

Vidste du, at Mausing Marked faktisk begyndte som en idé på et bestyrelsesmøde den 26. maj 1977? Det var Børge Madsen, daværende formand for Mausing Forsamlingshus, der foreslog at afholde et marked med både heste og kræmmere omkring forsamlingshuset. Forslaget blev hurtigt vedtaget, og det blev besluttet, at det første Mausing Marked skulle finde sted den 30. juli 1977.

Der var dog én person, som ikke var helt med på ideen: Bent Busk. Han kom først sent til mødet, da han havde været til fodbold i Ikast. Hans umiddelbare kommentar var, at de andre ikke kunne være kloge, hvis de troede, at et marked ville fungere i dalen omkring forsamlingshuset.

I ironisk eftertanke kan man sige, at Bent Busk senere nærmest kom til at være synonym med Mausing Marked. Han blev formand for markedsudvalget og var den drivende kraft bag arrangementet i mange år, indtil han desværre gik bort i starten af 2023.

Det første marked

Forventningerne var beskedne til det første marked. Bestyrelsen havde købt forsyninger ind, så de kunne servere øl, pølser, is, æbleskiver og en simpel
aftensmad bestående af ‘markedsbøffer’ – to hakkebøffer med sovs og
kartofler. Der var også en tombola, og man havde indrykket en annonce for at
tiltrække flere kræmmere og hestehandlere.

De 7 bestyrelsesmedlemmer og deres 7 ægtefæller var de eneste, der stod for at arrangere markedet, og ingen af dem anede, at de var ved at
grundlægge en stor tradition, som skulle blive en kæmpe succes.

Markedet kom hurtigt til at overgå selv de mest optimistiske forventninger. 60-
70 kræmmere og næsten lige så mange hestehandlere mødte op, og omkring 10.000 glade mennesker strømmede til for at deltage i denne første markedsdag.

Men som det ofte sker, når noget vokser hurtigt, stødte bestyrelsen på udfordringer. Allerede før middag var stort set alt udsolgt, og de lokale
brugsforeninger blev tømt for øl og sodavand. Man måtte endda hente ekstra
kartofler fra folks haver i Mausing og Pederstrup. 

Den første markedsdag blev lidt af en øjenåbner for bestyrelsen, der hurtigt
indså, at de havde startet noget langt større, end de selv kunne løfte. Lokalbefolkningen fra både Mausing og Pederstrup trådte derfor til og blev sat i arbejde – både som hjælpere i køkkenet og på markedspladsen. Det
samlede overskud fra det første marked blev ca. 19.000 kr., hvilket også var
langt mere, end nogen havde turdet håbe på.

Mausing Marked i dag

I dag er Mausing Marked en af de mest populære begivenheder i Midtjylland, og det tiltrækker omkring 30.000 besøgende. Markedsudvalget er fornyet og udvidet i 2024, blandt andet med Erik Clausen som ny formand.

Markedspladsen dækker et imponerende areal på cirka 3 1/2 tønde land, og heste og smådyr fylder en stor del af området. Der er omkring 160 kræmmere, og antallet af frivillige medhjælpere er vokset markant siden de første dage – i dag er der cirka 150 frivillige ildsjæle, som hjælper med at få markedet til at fungere.

Jysk Cup i havetraktortræk er også et af Mausing Markeds helt store trækplastre og et yndet samlingspunkt for både deltagere og tilskuere.

Et nyere tiltag er tirsdagstræf for køretøjer, hvor alle, der ejer en særlig bil, motorcykel, knallert eller traktor, er velkomne til at udstille deres køretøj. Det er gratis at deltage, og alle er velkomne – både dem, der udstiller, og dem, der bare vil kigge på de flotte køretøjer og sparke dæk.

Mausing Marked er i dag ikke bare en lokal begivenhed, men et symbol på fællesskab og tradition – en begivenhed, som både de lokale og mange besøgende ser frem til hvert år.

Udvikling

Der har igennem tiden været en del prominente gæster på Mausing Marked som har holdt markedstalen, der har bl.a. været besøg af Kresten Poulsgaard, Erhard Jacobsen, Henning Grove, Bjørn West og Mogens Glistrup.

I 1988 udvide man markedet til to dage, således at der var marked både lørdag og søndag. En anden god tradition er, at der altid er godt vejr, når der er Mausing Marked. I markedets historie har det kun regnet to dage (1985 og søndagen 1997). Det traditionsrige ålegilde, som afholdes fredag aften i teltet, startede i 1994. Dette er en hyggelig aften, som kan samle flere hundrede mennesker fra nær og fjern. Der spises først ål og bagefter får man sig en svingom i teltet.

I dag er Mausing Marked en stor begivenhed i Midtjylland, der kommer ca. 30.000 besøgende. Markedspladsen dækker ca. et areal 3½ tøndeland og lige så stor en del med heste og smådyr. Der er 1,4 facade km til Mausing Marked, som fordeles mellem ca. 160 kræmmere. Antallet af medhjælpere er også steget betydeligt siden det første marked i 1977, i dag er der ca. 150 medhjælpere.